iPad graafikon työkaluna

28.03.2012 - 12:49 / Sari ja kuva.


Tuoreena iPadin omistajana olen vasta laitteeseen todella tutustuttuani ja sitä omannäköisekseni profiloituani tajunnut, että sen lisäksi että vekottimesta on paljon hupia, on siitä myös hyötyä. Olen tässä parin päivän aikana jo ehtinyt asentaa Pädiini muutaman sellaisen sovelluksen josta on jo nyt, puhumattakaan tulevaisuudesta, ollut minulle paljon hyötyä.

Minulle hyödylliset iPad-applikaatiot ovat:

Wacom Bamboo Paper 

 

 

Eli sähköinen luonnos-/muistikirja johon saat sormella näyttöön piirtämällä aikaiseksi niin tekstiä kuin kuvaakin. Maksullisessa versiossa saat luotua rinnakkain useamman muistikirjan ja valita niiden sivuille yksilölliseti viivat, ruudut tai täysin valkoisen pohjan.

Kuvalliseen luonnosteluun ja ideoiden pikaiseen tallentamiseen tämä appi on omiaan, sillä saat ympättyä piirustuksiisi myös värejä (vaikkakin värivalikoima onkin rajallinen). Käytettävissä on myös pari erilaista brushia, joten luonnostelu käy kätevästi.  Valmis luonnos tallentuu automaattisesti sähköiseen luonnoskirjaasi ja säilyy siellä ollen myös edelleen muokattavissa. Voit lähettää luonnoskirjasi sivuja myös itsellesi sähköpostilla, mikä auttaa luonnosten jatkokäsittelyä valmiiksi kuvaksi.

Allekirjoittaneella lienee vielä tuo sormella ilman kynää piirtäminen tekniikoineen hieman hakusessa, sillä antaumuksella Bamboo Paperia testattuani oli piirustuskäteni peukalossa ja ranteessa havaittavissa jomottavaa rasituksesta johtuvaa kipua.

Kuitenkin koen Bamboo Paperin kätevästi mukana kulkevana luonnoskirjana, jonka sivuille voi tallentaa ideoitaan aikaan tai paikkaan katsomatta. Senhän me kun sanomattakin tiedämme että inspiraatio ei katso aikaa eikä paikkaa, joten välittömästi saatavilla oleva, rypistymätön ja luonnokset suoraan digitaaliseen muotoon toteuttava ratkaisu on ainakin tämän graafikon unelma. :) Wacom laadukkaiden digitaalisten piirtoratkaisujen valmistajana ei tälläkään kertaa tuottanut pettymystä, vaan tämä parin euron iPad-appi lunastaa varmasti paikkansa saman valmistajan Inkling-kynän, Photoshopin, Illustratorin ja “manuaalisten” piirustusvälineiden joukossa. :)

***

iFontMaker


Typografiafriikille oiva ohjelma. Tällä sovelluksella pystyt siis tekemään haluamasilaisen fontin kirjain ja merkki kerrallaan ja yhdellä napinpainalluksella muuttamaan sen TrueType-fontiksi joka toimii samalla tavoin kuin mikä tahansa fontti.

Itse olen jo pitkään haaveillut perusteellisemmasta hyppäyksestä fonttien maailmaan ja halunnut tehdä omia fontteja. Urakka on kuitenkin vaikuttanut niin massiiviselta ja kynnys fontin teon aloittamiseen niin korkealta että kyseinen aluevaltaus on jäänyt ainoastaan haaveeksi. iFontMaker-appin myötä tähän tuli muutos ja viikonloppu menikin rattoisasti fontteja tuunaten.

iFontMaker perustuu siihen, että kosketusnäytöllä sormella piirtämällä voit piirtää fonttiisi kirjaimet ja haluamasi merkit. Valittavanasi on muutama erilainen brushi. Viivan paksuuden voit määritellä aina tapauskohtaisesti. Käytettävänäsi on gridit ja mallikirjaimet joiden avulla saat kirjaimista tasakokoiset. Parhaiten ohjelma sopii ns. kalligrafisten fonttien tekoon ja mitä olen ehtinyt testailla, niin ns. viivatyökalu jolla saa skarppia viivaa aikaiseksi, vaikuttaa ohjelman brusheista kaikkein kömpelöimmältä.

Ohjelman perusperiaate on siis yksinkertainen ja sen puolesta FontMaker on helppo ja mutkaton käyttää. Se että fonteista saa tasakorkuiset ja kallistuksiltaan symmetriset taas vaatii enemmän treenaamista ja itse olen tässä vielä ihan alkutaipaleella. Mielestäni tämä applikaatio on kuitenkin superhyvä matalan kynnyksen mahdollisuus hypätä fonttien maailmaan ja toivon joskus saavani tuolla aikaiseksi jonkun hieman skarpimmankin fontin.

Itse tykkään tehdä kaikkiin duuneihini kaiken mahdollisimman pitkälti itse ja tämä iFontMaker-ohjelma tuo tähän itsetekemiseen taas yhden ulottuvuuden lisää. Kyllä uskallan nyt parin päivän jälkeen siis sanoa tämän sovelluksen lunastaneen muutaman euron hintansa jo monin verroin takaisin. :)

***

Fonts and Colors Reference

Tähän sovellukseen en ole pikaista vilkuilua enempää ehtinyt vielä tutustua, mutta ensivilkaisulta vaikuttaa ihan hyvältä. Ohjelmassa saat määrittelemillesi väreille RGB-arvot ja Hex-koodit. Lisäksi ohjelmassa on laajako Pantone-värikartta jossa saatavilla on PMS-värien CMYK-arvot sekä Hex-koodit.

Fonttivalikoima ohjelmassa kattaa lähinnä otoksen perusfontteja leikkauksineen. Ohjelma näyttää valitsemastasi fontista sen sisältämät kirjaimet ja pätkän leipätekstiä Lorem Ipsumina. Ohjelman esimerkkiteksteistä saa siis hyvän käsityksen siitä, miltä fontti tulee näyttämään käytössä.

Ohjelma vaikuttaa siis hyvältä ja näppärältä (web)suunnittelun perusaputyökalulta kun lähdetään suunnittelemaan työn typografiaa ja värimaailmaa. Jos sattuu olemaan tien päällä ja ilmenee tarvetta fontti- ja/tai väripohdintoihin, on tämä ohjelma hyvä ja näppärän oloinen siihen tarkoitukseen. (Webbileiskan) värimaailman ja typografian peruspilareiden pohdintoihin tämä sovellus siis sopii ihan passelisti ja kulkee mukana huomattavasti helpommin ja mukavammin kuin paperiset “serkkunsa”.

***

Kategoria: Jee!, Skäbädäbä.5 vastausta - “iPad graafikon työkaluna”

 1. tarmo Kirjoittaa:

  Kiitos tästä postauksesta! Vaikka omat puuhasteluni pädin kanssa ovat muilla kuin graafisen suunnittelun alueilla, olen toisinaan haaveillut mm. fonttien tekemisestä. Päätin uhrata jokusen euron ja kyllä kannatti, hauska ja hyvä softa, jolla tällainen amatöörikin saa suht nopeasti lähes kelvollista jälkeä.

  Kai jatkossakin kirjoitat kokemuksiasi ja havaintojasi iPadin käytöstä? :)

 2. Sari ja kuva Kirjoittaa:

  Ole hyvä vaan. :) Hienoa jos mun kokemuksista ja pohdinnoistani on ollut jotain hyötyä.

  Ja tottakai raportoin jatkossakin käyttökokemuksia, kunhan niitä karttuu. Olen lataillut erinäisiä näytenumeroita taiteisiin, graafiseen suunnitteluun ja typografiaan liittyvistä lehdistä ja kunhan ehdin niihin paneutua niin jotain pälätystä niistäkin tulossa. Ja tottakai käyttäjäkokemuksia (graafikon ja kuvittajan näkökulmasta) myös uusista sovelluksista sitämukaa kun niitä kerääntyy.

  Pari edellisestä postauksesta pois jäänyttä (syytäminen lähinnä allekirjoittaneen lahoa päätä) sovellusta myös odottamassa sitä hetkeä kun mulla on aikaa jäsentää näkemykseni ja ajatukseni kirjalliseen muotoon. :) Eli ällös huoli, käyttökokemuksia on tulossa jatkossakin ja toivottavasti jaksat ja ehdit täältä blogista aina välillä niitä käydä lueksimassa. :)

  -Sari

 3. Morgan Kirjoittaa:

  On sinulla kuva hallussa. Saanko vastavuoroisesti laittaa sivulleni tänne viittaavan linkin?
  Tuosta fonttiasiasta muuten: olen käyttänyt varsin kohtuuhintaista (79€) ja toimivaa High-Logic FontCreatoria ja tehnyt sillä fontteja myyntiinkin (ks. http://www.myfonts.com/foundry/Morganismi/). Ei ole ollut erityisen tuottoisa bisnes, mutta tuntuu tosiaan hienolta käyttää itsetekemiään fontteja. Tuolla ohjelmalla voi joko muuntaa kuvatiedostoja merkeiksi tai piirtää suoraan ruudulle. Pienen opettelun jälkeen oikein näppärä.

 4. Sari ja kuva Kirjoittaa:

  Kiitos kehuista. :) Tottakai saat linkittää mun blogin omaasi. :)

  Fontit ja typografia on mulle suuri kiinnostuksenkohde joten kiitos ohjelmavinkistä, pitää pistää korvan taakse ja tutustua ohjelmaan. :) On jotenkin ihan oma fiiliksensä kun käyttää itsetekemiään fontteja ja kun tykkään noita tekstejä itse tehdä töihini muutenkin, niin tuo fonttiulottuvuus on mukava lisä siihenkin.

  -Sari

 5. » Blogin arkisto » iPad graafikon leikkikaluna Kirjoittaa:

  […] tämän lupasin palata aiheen tiimoilta asiaan. Niinpä päätinkin listata hieman sovelluksia jotka ovat […]

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus
Sari ja kuva

Pääkaupunkiseudulla asuvan graafisen suunnittelijan, kuvittajan ja sarjakuvaharrastajan elämää sanoin ja kuvin.

This blog is all about an every day life of a Graphic Designer, Illustrator and Comics enthusiast from Southern Finland.

All the posts including English translations are tagged with a tag "in English".

Arkisto

Kategoriat

Tagit

Sari suosittelee